Wednesday, 3 August 2011

Peluang merasa hukuman di penjara, bukan dera


PARA pelajar bersalaman dengan Roslan (kiri) sambil diperhatikan oleh Aminudin (tiga dari kanan) di SMKBBU, Johor Bahru semalam.


JOHOR BAHRU - Semua 33 pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Uda (SMKBBU) yang sebelum ini mendakwa mereka didera secara fizikal sebenarnya bukan dihukum, sebaliknya hanya diberi peluang merasai bentuk hukuman di penjara.
Pengarah Penjara Kluang, Senior Asisten Komisioner Roslan Mohamed menjelaskan, melalui pengalaman terbabit, ia dapat melahirkan kesedaran kepada pelajar supaya mengelak daripada melakukan kegiatan jenayah dan akhirnya ditahan menjadi banduan.
"Sebenarnya hanya enam daripada 33 pelajar SMKBBU yang diberi merasai hukuman tersebut tetapi kami bukan dera atau melakukannya secara terus menerus," katanya selepas sesi perjumpaan bersama ibu bapa pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Uda (SMKBBU) yang sebelum ini didakwa didera secara fizikal ketika mengikuti kursus motivasi di Penjara Kluang, minggu lalu.
Perjumpaan tersebut turut dihadiri Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian Kementerian Pelajaran, Aminudin Adam dan Pengetua SMKBBU, Siti Raudah Moh.
Kosmo! Selasa lalu melaporkan, seramai 33 pelajar terbabit mendakwa dilayan seperti banduan semasa menjalani program motivasi tersebut di Penjara Kluang.
Ketika program selama tiga hari dua malam bermula Jumaat lalu itu, mereka mendakwa diarah oleh warden penjara memakai pakaian banduan selain digari, ditampar, dipukul dan ditumbuk di perut hingga ada pelajar menangis.
Sementara itu, Pengarah Pelajaran negeri, Mohd. Nor A. Ghani (gambar kecil) berkata, kursus motivasi di Penjara Kluang akan tetap diteruskan meskipun terdapat dakwaan di kalangan pelajar yang mengikuti kursus terbabit bahawa mereka dilayan bagai banduan.
Menurutnya, keputusan itu dibuat berdasarkan maklum balas positif yang diterima daripada lima buah sekolah lain di negeri ini yang menghantar pelajar mereka mengikuti kursus terbabit.
Bagaimanapun katanya, beberapa penambahbaikan akan dilakukan terhadap modul program berkenaan yang bertujuan untuk melahirkan pelajar cemerlang, berdisiplin dan mengamalkan nilai-nilai murni.
"Berdasarkan maklum balas pihak sekolah terlibat, kursus itu mendapat sokongan ibu bapa selain terbukti pelajar berubah ke arah yang lebih baik," katanya.

kredit to : kosmo, 4 ogos 2011 / Negara -

Sunday, 27 March 2011

JOM HEBOH

Kepada pelajar yang berminat sila tingggalkan nama dan no matrik di ruangan komen..(-_-)

Monday, 14 March 2011

Tsunami Di Jepun



Gempat bumi dan tsunami yang berlaku di jepun baru-baru ini telah menggegarkan seluruh dunia. Ekoran kejadian tersebut ribuan kemusnahan telah dilaporkan.Dianggarkan Berbilion ringgit kerugian telah diramalkan. Peristiwa ini merupakan peristiwa yang terburuk dalam sejarah selepas perang dunia ke-2. Pekara yang paling ditakuti reaktor nuklear di jepun telah meletus namun jurucakap mengatakan iannya masih dalam kawalan namun dinasihatkan kepada penduduk didalam lingkungan 20 kilometer persegi agar berpindah bagi mengelakan pekara-pekara yang tidak diingini berlaku. Ribuan penduduk kehilangan tepat tinggal dan angka korban dilaporkan semakin bertambah dari hari ke hari.
Peristiwa ini telah menarik perhatian semua pimmpinan dunia. Malaysia telah menghantar pasukan SMART untuk menolong rakyat jepun yang berada dalam kesusahan. Agensi-agensi kerajaan dan swasta pula berganding bahu memungut sumbangan untuk disalurkan ke magsa tsunami yang dilaporkan mereka yang terlibat dengan tsunai kehilangan sumber air bersih, pakaian dan tempat tinggal.

Saturday, 26 February 2011

HAYATI DAN RENUNGKANLAH...

video 

Berbagai ragam krisis akhlak dan moral kini terus menular, merebak dan mewabak dalam masyarakat kita khasnya di kalangan remaja. Daripada kes bosia, hamil luar nikah yang diikuti dengan pembuangan zuriat di dalam tong sampah, penderaan, gengsterisme dan vandalisme, rogol, sumbang mahram, ketagihan dadah, hinggalah kepada mat rempit.
Pelbagai kes jenayah berlaku turut melibatkan kes Juvana. Dalam tahun 1995 ,1,895 kes melibatkan Juvana. Daripada jumlah itu 406 kes curi kenderaan atau (21.42 peratus), lain-lain kecurian 451 kes (23.80%), pecah rumah malam hari 324 kes (17.10%), curi dalam bangunan/orang gaji 277 kes (14.62%), mendatangkan kecederaan 154 kes (8.13%), pecah rumah siang hari 148 kes (7.81%), rogol 70 kes (3.70%) dan samun 58 kes (3.06%). Perangkaan-perangkaan yang menggerunkan ini menyerlahkan kepada kita betapa seriusnya krisis akhlak yang melanda remaja di negara kita ketika ini.

Ternyata bahawa pendidikan moral kita dengan enam belas nilai teras, pendidikan sivik, pendidikan Islam, pendidikan jarak jauh dan sebagainya; masih jauh untuk dapat menangani kegawatan dan kemerosotan dalam bidang ini. Faktor-faktor tertentu seperti mencari kepuasan nafsu, ingin membebaskan diri dari kemiskinan,kongsi gelap, dadah, bertelingkah dengan ibu bapa , gagal dalam peperiksaan , bosan duduk di rumah, trauma akibat perbuatan seks dan sebagainya rupa-rupanya lebih berpengaruh dari asuhan institusi pendidikan yang sedia ada.

Punca Keruntuhan Akhlak
Daripada data dan statistik yang dibentangkan, terbukti keruntuhan ahklak di kalangan remaja masih pada tahap yang tinggi. Keruntuhan ahklak ini dapat dilihat  dari pelbagai sudut. Antara punca yang dikenal pasti adalah seperti berikut;
1. Salah satu faktor yang dikaitkan dengan keruntuhan akhlak remaja adalah penglibatan dalam jenayah. Remaja yang terlibat dalam jenayah bukan sahaja datang daripada keluarga yang miskin tetapi juga  keluarga berada, malah segelintir daripada mereka berasal daripada keluarga yang  mempunyai latar belakang yang baik.
Justeru, bolehlah dikatakan bahawa punca-punca keruntuhan akhlak  yang utama adalah kemerosotan dari segi asuhan, didikan, bimbingan serta kawalan oleh ibu bapa atau penjaga. Selain itu, tekanan  hidup, sikap mengejar kemewahan serta penglibatan dalam aktiviti sosial lain menyebabkan ibu bapa  dan anak kurang  mempunyai masa atau kesempatan untuk bercakap, berbincang, berdamping antara satu sama lain. Malah  ada yang jarang bersua muka. Keadaan ini menyebabkan remaja membawa cara hidup sendiri tanpa panduan dan pengawasan ibu bapa.
Keluarga yang terlalu mewah cara hidupnya  juga menyebabkan keruntuhan disiplin remaja. Sebagai contoh, ibu bapa yang terlalu memanjakan anak-anak kerap memberikan  wang saku  yang terlalu banyak. Perbuatan ini menyebabkan mereka mudah dipengaruhi  oleh remaja lain yang bersuka-suka. Kesan pergaulan  bebas dan terpengaruh dengan rakan-rakan sebaya  yang rosak akhlak akan memburukkan lagi keadaan. Juga sikap ibu bapa  yang tidak mengambil berat  tentang kelakukan dan pergaulan anak  remaja  mendorong pada kerosakkan ahklak. Remaja yang terlalu awal terdedah kepada alam masyarakat yang mempunyai sikap yang kompleks tanpa bimbingan mencukupi daripada ibu bapa juga merupakan  salah satu faktor keruntuhan akhlak.
Antara punca-punca lain keruntuhan akhlak yang berkaitan dengan hubungan kekeluargaan adalah alam rumah tangga yang tidak teratur, perpisahan ibu bapa, pertengkaran yang kerap berlaku dalam keluarga, keadaan sosio-ekonomi yang sempit, suasana rumah tangga yang tidak harmonis dan tenteram serta tidak keupayaan pihak penjaga mengawasi pendidikan anak-anaknya boleh juga membawa kepada kancah keruntuhan moral.
Justeru, sebagai ibu bapa  dan anggota masyarakat yang bertanggungjawab, kita seharusnya  menjalankan kewajipan dengan merancang  aktiviti, mengenal pasti masalah anak, memberi nasihat,  pedoman, memberikan kemudahan-kemudahan serta mengawal selia anak sepanjang masa.
2. Pengaruh persekitaran, luaran dan media massa juga sentiasa membentuk perilaku  para remaja yang masih mentah dalam menghadapi cabaran hidup. Pelbagai dorongan yang kurang sihat dipaparkan  melalui persekitaran ini yang seterusnya menyebabkan mereka terikut-ikut  dengan pengaruh ini. Lantaran itu untuk memenuhi keinginan ini, mereka merayau-rayau di pusat-pusat membeli-belah, pusat permainan video dan secara tidak langsung terlibat dalam pergaulan bebas.
3. Pengaruh di sekolah juga penting dalam pembentukkan akhlak remaja. Tekanan yang dihadapi pelajar semasa di sekolah kerana tumpuan terpaksa diberikan dalam akademik serta guru yang kurang profesional dalam menangani masalah pelajar yang bermasalah akhirnya menyebabkan pelajar mengambil jalan mudah untuk keluar daripada masalah itu dengan terlibat dengan kegiatan-kegiatan yang kurang sihat. Situasi ini didorong oleh kurang perhatian daripada ibu bapa di rumah.
Cara Mengatasi Masalah
Perbincangan  mengenai keruntuhan ahklak remaja adalah berkisar isu pelajar remaja. Justeru, strategi mengatasi masalah seharusnya ditumpukan pada golongan remaja  ini. Berikut beberapa saranan:
1. Peranan ibu bapa adalah amat penting dalam memberikan perhatian yang serius terhadap anak-anak mereka. Ibu bapa mestilah memperhatikan setiap gerak-geri atau pergerakan anak-anak mereka. Ibu bapa   hendaklah sentiasa mengetahui dan mengenal pasti masalah yang dihadapi oleh anak mereka serta sanggup meluangkan masa untuk mengatasai masalah tersebut. Ibu bapa juga seharusnya mengetahui rakan-rakan anak mereka dan sentiasa memastikan anak-anak mereka berkawan dan bergaul dengan mereka yang mempunyai kedudukkan moral yang baik. Selain itu ibu bapa hendaklah menghabiskan sebahagian daripada masa seharian bersama anak-anak mereka dengan memberikan keyakinan, keberanian, mewujudkan sikap positif terhadap masalah, emosi dan keputusan. Selain itu tingkatkan penghayatan anak-anak terhadap agama, nilai-nilai murni, motivasi, melatih anak cara bersopan, prinsip-prinsip akauntabiliti, tepati janji, berketerampilan, menunjukkan keperibadian yang mulia, amanah, sanggup menerima kelemahan diri serta meneroka potensi anak. Ibu bapa hendaklah menjadi role model kepada anak.
2. Pendekatan akademik. Ini boleh dilakukan dengan menambahkan aktiviti-aktiviti berteraskan akademik dan separa akademik  seperti kegiatan ko-kurikulum di sekolah. Begitu juga dengan perubahan-perubahan teknik-teknik pengajaran seperti penggunaan komputer, video, bantuan alat pandang dengar dan teknik pengajaran luar kelas.
3. Mewujudkan sistem perundangan di sekolah. Peruntukan undang-undang di peringkat sekolah boleh menimbulkan rasa takut di kalangan  pelajar sekolah, di samping mengurangkan beban dan tanggungjawab pihak sekolah dan pihak ibu bapa  dalam pengawasan disiplin.
4. Penguatkuasaan Undang-Undang oleh pihak berkuasa seperti polis. Bidang kuasa polis yang sedia ada perlu digunakan oleh pihak pentadbir sekolah dalam mendisiplinkan pelajar-pelajar. Pihak pentadbir hendaklah mengambil kesempatan dengan merujuk masalah pelajar ini kepada pihak polis.
5. Langkah-langkah pencegahan yang bersesuaian hendaklah diadakan seperti kaunseling di peringkat sekolah. Kaunseling di peringkat sekolah adalah penting dalam membantu remaja mengatasi masalah mereka. Program ini akan lebih bermakna sekiranya kaunselor-kaunselor yang berkelayakan dan berpengalaman dilantik dalam memantapkan pelaksanaan dan keberkesanan kaunseling tersebut


Kesimpulan
Pelbagai langkah boleh diambil dan dilaksanakan, tetapi apa yang lebih penting: ibu bapa mestilah memainkan peranan dan tanggungjawab dalam mengatasi masalah keruntuhan akhlak di kalangan remaja. Dengan kata lain, walau apapun langkah yang diambil oleh mana-mana pihak, tanpa kerjasama daripada ibu bapa, nescaya gejala ini sukar diatasi.

Wednesday, 23 February 2011

MARI UJI MINDA

Soalan Objektif

1. Menurut Teori Darwin, manusia wujud disebabkan proses____________.
a) persenyawaan
b) adaptasi
c) evolusi
d) literasi

2. Gabungan manusia dengan kera disebut sebagai
a) Antrophus erectus
b) Pithecus erectus
c) Cantrophus Pithecus
d) Pithecantrophus erectus

3. Manusia pada hasil penemuan Darwin, otaknya sebesar__________.
a) 500cc
b) 1000cc
c) 1500cc
d) 2000cc

4. Falsafah kejadian manusia mengikut pandangan barat berasaskan konsep___________.
a) semulajadi berdosa
b) innate goodness
c) tabula rasa
d) semua di atas

5.Konsep "innate goodness" ialah
a) kanak-kanak dilahir berdosa dan kejahatan.
b) kank-kank dilahir dengan mempunyai keperibadian tersendiri.
c) kanak-kanak dilahir dengan keadaan sedia baik.
d) kanak-kanak dilahir lalu memerlukan asuhan ibubapa.

6. Siapakah yang memperkenalkan konsep tabula rasa?
a) Eric H. Erickson
b) John Locke
c) Jean-Jacques Rousseau
d) Hobbes

7. Pada tahun berapakah fosil manusia kera dijumpai?
a) 1891
b) 1986
c) 1781
d) 1890

8. Menurut John Locke, kanak-kanak diibaratkan seperti_______________keperibadian terbentuk daripada pengalaman.
a) white cloth
b) white attitude
c) blank basket
d) blank blanket

9. Tulang-temulang di dalam rahim dikenali sebagai________________.
a) mudghah
b) alaqah
c) idzam
d) lahman

10. Alaqah merujuk kepada______________.
a) tulang- belulang
b) sepotong daging
c) bentuk embrio
d) permulaan pembentukan tulang

11. Selaras dengan perkembangan embriologi, mulanya tulang membentuk tulang rawan dan kemudian otot. Iannya terbentuk melalui____________________.
a) somites
b) mosoderma somatic
c) cartilage
d) fetus

12.Anak-anak ibarat kain putih yang akan dicorakkan oleh ibubapa terserah kepada mereka untuk menentukan identiti anaknya.Teori ini adalah menurut Islam. Perkara ini merujuk persamaan dari segi teori barat__________________.
a) semulajadi berdosa
b) blank blanket
c) peranan ibubapa
d) innate goodness

13. Adam merupakan manusia ciptaan yang pertama dan dijadikan dari sari pati tanah. Manakala Hawa, wanita pertama yang dicipta daripada_______________.
a) tanah
b) tulang rusuk kiri Adam
c) tulang rusuk kanan Adam
d) percantuman sperma dan ovum

14. Makna perkataan khalifah merujuk kepada________________.
a) pengikut
b) pemimpin
c) jujur
d) pemerintah

15. Manusia terbentuk daripada unsur-unsur___________________.
a) mind
b) spiritual
c) body
d) semua di atas

16. Embrio terbentuk secara berperingkat yang dikenali sebagai "___ kegelapan" dalam surah Az-Zumah ayat 6.
a) 1
b) 3
c) 5
d) 7

17. Pada hari ke7 hingga hari ke24, bentuk embrio akan bergantung pada______________ macam seekor pacat.
a) dinding amniochorionic
b) uterus
c) dinding abdomen
d) edometrium uterus

18. Embrio manusia pada minggu ke___ akan kelihatan seperti kunyahan disebabkan oleh somites yang menyerupai bekas gigitan gigi.
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7

19. Kelebihan manusia berbanding haiwan lain ialah manusia mempunyai_____________.
a) kemampuan berfikir dengan akal
b) kemampuan menggunakan otak
c) kemampuan meluahkan perasaan
d) kamampuan bercakap

20. Berikut adalah falsafah kejadian manusia mengikut al-Quran kecuali?
a) manusia adalah sebaik-baik kejadian.
b) setiap manusia diadili dan akan menerima pembalasan di akhirat.
c) manusia mengalami perubahan evolusi dari binatang iaitu kera.
d) manusia mempunyai nasib tersendiri.

21. 2 musuh utama manusia ialah____________dan_____________.
i) makanan
ii) binatang
iii) syaitan
iv)hawa nafsu

a) i & ii
b) ii & iii
c) i & iv
d) iii & iv

22. Isu yang berkaitan dengan jangka hayat manusia ialah________________________.
i) kesihatan dan kesejahteraan
ii) umur dan rupa
iii) pendidikan dan keibubapaan
iv) persekitaran sosio budaya dan posisi sosial

a) i,ii & iii
b) ii, iii & iv
c) i, ii & iv
d) i, iii & iv

23. John Locke menyatakan kank-kanak seperti kain putih. Keperibadian anak yang dilahirkan itu terbentuk daripada______________.
a) pengalaman
b) pembelajaran
c) pemerhatian
d) eksperimen


24. Menurut perspektif Islam, manusia
i) mempunyai nasib sendiri
ii) mempunyai 2 musuh utama sejak lahir
iii) dilahirkan semulajadi berdosa
iv) bersifat gelisah dan tergesa-gesa
a) i, ii & iii
b) ii, iii & iv
c) i, ii & iv
d) i, iii & iv

25. Pusingan hidup manusia ibarat______________.
a) bulat seperti bulan
b) bulan sabit
c) segitiga dimana setiap dibawah mesti ada ketuanya
d) pusingan roda

26. Menurut perspektif daripada Al-Quran & As-Sunnah, peringkat kejadian manusia mengikut susunan adalah seperti berikut:
i) Lahman
ii) Nutfah
iii)Idzam
iv) Alaqah
v) Mudghah
a) iv, iii, ii ,i, v
b) ii, iv, v, iii, i
c) i, ii, iii, iv, v
d) ii, iii, iv, v, i

27. ”Daripada berjuta-juta sperma lelaki, hanya satu sperma terkuat sahaja yang akan dapat memasuki ovum wanita.” Proses ini dikenali sebagai___________________.
a) survival of the fittest
b) fittest of the suvival
c) the survive fetus
d) fetus that last survive

28. Berdasarkan perspektif Islam, pada peringkat proses yang manakah dikatakan rupa manusia telah terbentuk di dalam rahim wanita?
a) Nutfah
b) Idzam
c) Alaqah
d) Lahman

Soalan Subjektif
1. Menurut Al-Quran, dalam surah Az-Zumah ayat:6 “kejadian di dalam rahim ibu berlaku dalam 3 kegelapan.””3 kegelapan” merujuk kepada___________, _______________, dan______________.

2. Mengapakah perkembangan manusia diibaratkan sebagai bulan sabit?
___________________________________________________________ ___________________________________________________________

3. Jelaskan secara ringkas kejadian manusia mengikut pendapat barat(Teori Darwin).
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________


Jawapan:
Soalan Objektif

1. c 15. d
2. d 16. b
3. b 17. d
4. d 18. a
5. c 19. a
6. b 20. c
7. a 21. d
8. d 22. d
9. a 23. a
10. c 24. c
11. b 25. b
12. b 26. b
13. b 27. a
14. b 28. d

Soalan Subjektif

1. dinding uterus, dinding anterior abdomen, dinding amniochorionic

2. Manusia secara fitrahnya berkembang seperti bulan sabit kerana sifatnya yang lemah pada usia awalnya, semakin membesar dan kuat pada usia pertengahan dan menjadi lemah kembali pada usia emas. Justeru, pertumbuhan dan perkembangan manusia meliputi dari saat terbentuknya janin manusia sehingga menjadi seorang bayi dan seterusnya berkembang menjadi seorang kanak-kanak, remaja dan akhirnya dengan kematian.

3. Teori evolusi makhluk hidup sehingga menghasilkan makhluk tertinggi iaitu manusia. Manusia Trinil bentuknya adalah gabungan manusia dan kera yang disebut PITHECANTROPUS ERECTUE (pithecus bermaksud kera, antrophus bermaksud manusia dan erectus bermaksud berdiri.) Jelas di sini, makhluk berdiri tegak seperti manusia dan tingginya kurang dari manusia namun otaknya jenis kera kurang dari 1000cc. Fosil tersebut ditemui pada tahun 1891 dan melengkapkan lagi Teori Darwin bahawa manusia berhasil dari proses evolusi.

JOM HEBOH

Kaunselor dan kaunseling


Secara mudah dan senang difahamni kaunselor adalah orang yang menjalankan perkhidmatan "bimbingan" dan "kaunseling".Manakala kaunseling pula ialah sesuatu hubungan yang dinamik dan bertujuan di antara dua manusia (Wrenn, 1951). Juga kaunseling ialah mengenai menolong individu bagaimana dia boleh menyesuaikan diri dengan alam sekelilingnya (Perry, 1955). Kaunseling ialah suatu proses yang melibatkan perhubungan di antara seorang terapis dengan seorang klien atau lebih, yang mana terapis menggunakan kaedah-kaedah psikologi berdasarkan kepada pengetahuan yang sistematik mengenai personaliti dalam usaha memperbaiki kesihatan mental klien ( Patterson, 1967).Kaunseling merupakan suatu proses menolong individu supaya lebih sedar tentang dirinya dan bagaimana dia bergerak balas kepada pengaruh-pengaruh alam sekelilingnya.

Menjadi seorang kaunselor bukan bermakna diri kita adalah seorang yang hebat, yang boleh ‘menaklok’ segala masalah, boleh melihat masalah dari raut wajah seseorang dan sebagainya. Fungsi kerja seorang kaunselor adalah didasarkan kepada falsafah kaunseling itu sendiri iaitu;Kaunseling adalah berdasarkan pada pengiktirafan tentang digniti dan harga diri seseorang individu dan haknya untuk mendapat pertolongan pada waktu yang diperlukan. Kaunseling perihatin pada perkembangan optimum keseluruhan individu. Kaunseling mestilah menghormati hak individu menerima atau menolak pertolongan dan khidmat yang diberi padanya. Kaunseling berkisar di sekitar kerjasama dan bukan paksaan. Kaunseling mestilah diserahkan kepada orang yang mempunyai latihan dan pengalaman dibidang tersebut.Fokus kaunseling ialah menolong individu menyedari dan menggunakan potensi dan keupayaannya dan bukan hanya menyelesaikan masalah yang ‘isolated’ atau berasingan.

Islam juga menekankan betapa pentingnya peranan kaunselor dengan memberi perhatian kepada ciri-ciri kaunselor yang baik antaranya:

1. Hikmah (bijaksana)

Kaunselor hendaklah menggunakan kebijaksanaannya dalam ia menerima pelanggan (klien) dengan hati terbuka, menggunakan tutur kata yang baik dan menyenangkan atau cara kasar mengikut rentak yang sesuai dengan pelanggan yang ganas sekiranya cara itu boleh menawan hati pelanggan dan melemahkannya sebelum diajak berbincang dalam suasana penuh kemesraan.

2. Mau’izah (pengajaran yang baik)

Apabila kaunselor bertindak memberi nasihat dengan penuh kasih sayang dan ikhlas hati dengan mengemukakan buruk baiknya sesuatu itu agar pelanggan dapat membuat pertimbangan yang wajar berdasarkan Rasulullah sendiri pun diutuskan untuk menyatakan khabar berita yang menggembirakan dan khabar berita yang menakutkan

3. Mujadalah (dialog)

Berdialog dengan kliennya dengan memberikan hujjah-hujjah yang munasabah dan bersesuaian dengan masalah yang dihadapi, oleh itu, kaunselor juga harus ada ilmu dan pengalaman supaya ia boleh dijadikan garis panduan ketika membantu klien.

4. Ilmu Allah

Qada dan Qadar itu rahsia Allah dan tidak ada sesiapa yang mengetahuinya, maka hal ini boleh diambil pakai untuk kaunseling klien yang bermasalah bagi mencari ketenteraman jiwa.

HARGA SEBUAH SENYUMAN




    Senyum seindah suria kan membawa cahaya, senyuman dari hati duniamu berseria. Demikian antara bait-bait lirik dalam lagu yang pernah popular suatu ketika dahulu. Senyuman adalah lahiriah dalam diri serta jiwa kita. Kita tersenyum kerana kegembiraan, ketawa dan seronok. Dalam sedar ataupun tidak bila kita tersenyum , dan sesiapa yang terpandang akan senyuman kita pasti akan respond kalau tidak di raut wajah sekurangnya hati mereka akan selesa. Itu antara aura dari senyuman seseorang. Ada ahli cerdik pandai pernah berkata " Smile is the best medicine in the word'. Bila kita senyum juga beribu-ribu urat saraf kita akan bergerak yang mana pergerakan ini menandakan pekara positf dalam struktur tubuh badan kita. Jadi kenapa perlu bermasam muka, kenapa perlu bersedih. Senyumlah, senyumlah sentiasa bukan unutk diri kita sahaja bahkan rakan di sekeliling. Dikatakan juga senyum adalah sedekah. Marilah kita senyum sentiasa agar kita akan bahagian dan orang disekeliling juga akan senang dan gembira.